Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Snel belasting terug? Doe dan dit weekend aangifte

Geplaatst op: 30-03-2019, 14:50:12

Wie graag zo snel mogelijk duidelijkheid wil hebben over zijn belastingaangifte, moet nog dit weekend aan de slag. En zoals altijd is de nationale sport: hoe betaal ik zo min mogelijk?

De redactie van DFT Geld verzamelde vragen van lezers en legt uit: hoe zorg ik ervoor dat ik minder betaal of meer geld terugkrijg van de fiscus? Dat blijkt hem vooral te zitten in slim omgaan met aftrekposten en het schuiven met inkomen en vermogen om het onderste uit de kan te halen.

Ik heb een bedrag uitgeleend aan mijn kind voor de eigen woning. Hoe zorg ik belastingtechnisch voor een zo groot mogelijk voordeel?

Het belastingvoordeel ligt in dit geval bij uw kind. Die kan namelijk de rente als aftrekpost op zijn belastingaangifte invullen. Het is dan verstandig om een zo hoog mogelijke rente te rekenen, omdat er dan een hogere aftrekpost ontstaat. De rente mag maximaal 25% hoger zijn dan wat een bank rekent. Als de woning geen onderpand voor de lening is, mag u uitgaan van de hogere tarieven die banken voor persoonlijke leningen vragen. Als u (een deel van) de rente terugstort aan uw kind, maakt die hogere rente ook niet uit. Let wel: als dat terugstorten van de rente meer dan €5428 per jaar is, kan de Belastingdienst dit zien als een schenking waar u wel belasting over moet betalen.

"Parkeergeld ziekenhuis niet apart aftrekbaar"

Mag ik het collegegeld als aftrekpost opvoeren nu er geen studiebeurs meer bestaat, maar alleen een leenstelsel?

U mag studiekosten niet aftrekken als u aanspraak heeft op studiefinanciering. Het maakt daarbij niet uit hoe hoog die financiering is of in welke vorm, dus of dat nou een beurs of lening is.

Mijn partner gebruikt benut niet de volledige algemene heffings- en ouderenkorting. Kan ik spaargeld naar haar overhevelen zodat zij die wel benut?

Als u fiscaal partner bent mag u schuiven met inkomen en spaargeld zodat de voor u gunstigste uitkomst overblijft. Dus ook met uw spaargeld. Om erachter te komen wat voor u en uw partner de gunstigste verdeling is, kunt u bijvoorbeeld in het aangifteprogramma schuiven met het inkomen en vermogen tot het er gunstig uitkomt. Dat kan nog een flinke klus zijn, omdat er veel varianten mogelijk zijn. Als u dat te veel moeite vindt, kan u een adviseur inschakelen. Die beschikken vaak over aangifteprogramma’s waarin met één druk op de knop de meest gunstige verdeling bepaald kan worden.

Kan ik nog het parkeergeld voor ziekenhuis- en doktersbezoek nog aftrekken?

Als de verzekeraar het niet vergoedt, kan u de vervoerskosten voor het bezoek aan een arts in de belastingaangifte opvoeren als aftrekkosten. Dan gaat het om een rekensom waarin u alle kosten moet omrekenen tot een kilometervergoeding. De parkeergelden zitten daarbij in, dus die kan u niet vervolgens nog apart aftrekken.

"Hoge rente goed voor uw kind"

Ik heb zowel bezittingen als schulden, maar meer bezittingen. Waarom mag ik de schulden daar niet volledig van aftrekken en is er een drempel?

Schulden zijn inderdaad aftrekbaar van je vermogen in box 3. Dat kan handig uitkomen als je spaargeld boven de vrijstelling uitkomt en je er anders belasting over moet betalen. Je kan bijvoorbeeld een persoonlijk krediet of studielening opvoeren, de hypotheekschuld over je eerste woning niet. Maar schulden mogen pas vanaf €3000 (als je alleen bent) of €6000 (met fiscaal partner) afgetrokken worden. De Belastingdienst geeft twee redenen voor die drempel. De eerste is dat schulden vaak betrekking hebben op vrijgesteld vermogen in box 3. De tweede is dat zonder de drempel belastingplichtigen op de peildatum alle kleine nog openstaande schulden moeten inventariseren, bijvoorbeeld ook niet-betaalde rekeningen. Dat brengt wel heel veel administratieve rompslomp met zich mee. Zowel voor de fiscus zelf als voor u de belastingplichtige.

Ik heb dit jaar met mijn gezin extreem hoge tandartskosten gemaakt, naar schatting €25.000. Ik ben daar niet voor verzekerd. Kan ik wel (een deel van) die kosten aftrekken bij de aangifte?

Ja, dat mag. Kosten van de tandarts vallen onder de aftrekbare zorgkosten, zolang ze niet (alsnog) worden vergoed door de zorgverzekeraar. U mag dan de kosten aftrekken van uzelf, uw fiscale partner en uw kinderen die jonger zijn dan 27 jaar en het zelf niet kunnen betalen. Let wel: een schatting van wat de totale kosten waren, zal voor de Belastingdienst niet genoeg zijn. De fiscus kan vragen om bewijs voor de gemaakte kosten, dus zorg dat u de bonnetjes nog heeft.

Mag ik als gepensioneerde belastingvrij bijverdienen?

Helaas, u kan die bijverdiensten niet zomaar belastingvrij opstrijken. De Belastingdienst rekent aan het eind van het jaar gewoon af over wat u in dat hele jaar hebt verdiend. Dat kan overigens nog een vervelende verrassing opleveren. De SVB en uw pensioenuitvoerder enerzijds en de werkgever anderzijds weten niet van elkaar hoeveel u verdient. Als u weinig werkt zullen beiden ervan uitgaan dat u in een lage belastingschijf valt. Maar als uw totale inkomsten ervoor zorgen dat u in een hogere belastingschijf valt, moet u later mogelijk nog bij de fiscus afrekenen.

Bron: bijdrage van Leon Brandsema van 30 maart 2019 op www.dft.nl

Ga terug naar de vorige pagina